HilmiNgah

Author's details

Date registered: 6 May 2011

Latest posts

  1. Cat Steven : Father And Son — 11 October 2011
  2. Selamat Tinggal Steve Jobs — 6 October 2011
  3. Kalau 3 line = PEKIDA, apa maknanya 2 line ? — 23 May 2011
  4. Tipudaya Barat Membunuh Osama Laden Kali Ke-2 — 14 May 2011
  5. Reformasi blog HilmiNgah.com — 13 May 2011

Most commented posts

  1. Introducing My New Company and My New Life… — 9 comments
  2. Kalau 3 line = PEKIDA, apa maknanya 2 line ? — 7 comments
  3. Aku dan Master — 3 comments
  4. Kisah e-mail untuk isteri tersayang — 3 comments
  5. My Friendster blog dead. HilmiNgah.com now resurrected — 3 comments

Author's posts listings

Oct 11

Cat Steven : Father And Son

Cat Steven : Father and Son Ini adalah salah satu lagu kegemaran aku… bercerita bagaimana seorang ayah menasihati si anak dan bagaimana si anak memberi reaksi terhadap nasihat bapanya. Apabila aku dengar je lagu ini, terbayang dalam fikiran.. adakah begini yang anak aku akan fikirkan kelak ???? Lirik: Father It’s not time to make a …

Continue reading »

Oct 06

Selamat Tinggal Steve Jobs

steve-jobs

Pelik, tapi benar. Aku menang tak pernah berkenan dengan produk Apple, tapi  apabila dengar berita yang Steve Jobs dah meninggal dunia, rasa sayu dan kekosongan. Steve Jobs adalah tokoh perniagaan  yang tiada tolok bandingnya dan menjadi idola aku, walaupun dari segi perwatakan dan ciri-ciri khusus, aku paling hampir dengan Steve Wozniak (another co-founder Apple) berbanding …

Continue reading »

May 23

Kalau 3 line = PEKIDA, apa maknanya 2 line ?

pregnacy_test

Untuk aku, 2 line bermaksud, Puteri Ivybridge Iman  atau Putera Haswell Ilmi akan datang dari dimensi ke-empat untuk hidup bersama kami 9 bulan dari sekarang. Nak djadikan cerita… pagi tadi yang sunyi… tatkala embun pagi masih membasahi bumi, dan tatkala aku ralit memicit papan kekunci menyiapkan kertas kerja… tiba-tiba, isteriku datang dengan khabar berita yang …

Continue reading »

May 14

Tipudaya Barat Membunuh Osama Laden Kali Ke-2

Mungkin masih ramai kawan-kawan di luar sana yang tidak menyedari bahawa Barat kini berusaha membunuh Osama Laden untuk kali yang kedua. Barat sedar, walau jasad Osama Laden telah terkubur, namun Osama Laden masih hidup di dalam hati orang-orang muslim yang memujanya. Semalam, berita reuters melaporkan banyak video-video lucah telah ditemui oleh US di dalam thumb-drive …

Continue reading »

May 13

Reformasi blog HilmiNgah.com

HilmiSilhouette

Jam sekarang menunjukkan pukul 4:05 petang. Kejap lagi dah kena keluar ambil wife yang tercinta kat Komtar, tapi sebelum itu, aku nak merepek sikit di sini. Sejak aku setup hilmingah.com, aku terfikir-fikir sama ada aku mahu meneruskan gaya penulisan aku yang boring ini atau tidak. Kebanyakan masa, aku cuba play safe, dan tak bercakap perkara-perkara …

Continue reading »

May 07

My Friendster blog dead. HilmiNgah.com now resurrected

Hi Friends… As what we know, friendster will close down and delete all our photo, testimonial, message and blog. So, i forced to transfer everything to hilmingah.com. So, feel free to visit hilmingah.com for any news, photo etc and you could give comment directly into my blog through your facebook. No login needed.

Jan 04

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi. “Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang. “Mengapa?” balas …

Continue reading »

Sep 28

Puisi Orang Melayu

Yesterday, i have long chat my friend from US (mr alif and his wife azizah). He US citizen and reverted to Islam 15 years ago. He like Malaysia since muslim (Melayu) here so humble and respect the elders, until little kid so kind and know to salam with elders. It something that i proud to …

Continue reading »

Sep 24

Fakta Kejutan : Apa jawatan yang bergaji RM500,000/setahun di Malaysia

Semalam, aku cerita pasal orang UK yang gajinya RM500,000, tetapi lagi sengkek dari orang yang gajiya jauh lebih kecil. Hari ni aku nak carita pasal apa jawatan yang boleh bagi RM500,000/setahun yang sangat tahu sebab aku kenal dia dari umur aku 1 saat. Aku tak pernah ceritakan benda ini kepada sesiapa lagi… so pembaca blog/facebook …

Continue reading »

Sep 23

Dari artikel : Gaji RM500,000 setahun, tapi lagi tak cukup duit dari orang gaji rendah.

Menarik betul artikel di bawah ni. Aku sememangnya bertahun-tahun berpegang pada gaji besar bukannya bermakna banyak duit, tapi tak sangka ada artikel yang directly berpihak kepada pendapat aku. Selalunya orang kaitkan gaji besar tak bahagia… tapi artikel ini berkenaan orang gaji besar, lebih sikit duit dari gaji kecil. Renungkanlah… The perils of earning a £100,000 …

Continue reading »

Older posts «