Category Archive: Diari

Oct 06

Selamat Tinggal Steve Jobs

steve-jobs

Pelik, tapi benar. Aku menang tak pernah berkenan dengan produk Apple, tapi  apabila dengar berita yang Steve Jobs dah meninggal dunia, rasa sayu dan kekosongan. Steve Jobs adalah tokoh perniagaan  yang tiada tolok bandingnya dan menjadi idola aku, walaupun dari segi perwatakan dan ciri-ciri khusus, aku paling hampir dengan Steve Wozniak (another co-founder Apple) berbanding …

Continue reading »

May 23

Kalau 3 line = PEKIDA, apa maknanya 2 line ?

pregnacy_test

Untuk aku, 2 line bermaksud, Puteri Ivybridge Iman  atau Putera Haswell Ilmi akan datang dari dimensi ke-empat untuk hidup bersama kami 9 bulan dari sekarang. Nak djadikan cerita… pagi tadi yang sunyi… tatkala embun pagi masih membasahi bumi, dan tatkala aku ralit memicit papan kekunci menyiapkan kertas kerja… tiba-tiba, isteriku datang dengan khabar berita yang …

Continue reading »

May 13

Reformasi blog HilmiNgah.com

HilmiSilhouette

Jam sekarang menunjukkan pukul 4:05 petang. Kejap lagi dah kena keluar ambil wife yang tercinta kat Komtar, tapi sebelum itu, aku nak merepek sikit di sini. Sejak aku setup hilmingah.com, aku terfikir-fikir sama ada aku mahu meneruskan gaya penulisan aku yang boring ini atau tidak. Kebanyakan masa, aku cuba play safe, dan tak bercakap perkara-perkara …

Continue reading »

May 07

My Friendster blog dead. HilmiNgah.com now resurrected

Hi Friends… As what we know, friendster will close down and delete all our photo, testimonial, message and blog. So, i forced to transfer everything to hilmingah.com. So, feel free to visit hilmingah.com for any news, photo etc and you could give comment directly into my blog through your facebook. No login needed.

Jan 04

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi. “Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang. “Mengapa?” balas …

Continue reading »

Sep 28

Puisi Orang Melayu

Yesterday, i have long chat my friend from US (mr alif and his wife azizah). He US citizen and reverted to Islam 15 years ago. He like Malaysia since muslim (Melayu) here so humble and respect the elders, until little kid so kind and know to salam with elders. It something that i proud to …

Continue reading »

Jul 06

Another mission impossible project for NovaSmart

Hidup ini tak begitu indah Sepanjang mengelibatanku dalam dunia perniagaan yang serba mencabar ini, pelbagai cabaran telah aku ceburi. Ada di antaranya yang aku klasifikasikan sebagai cabaran yang hampir mustahil untuk dilasanakan dek kerana komplexiti dan skalanya yang besar (untuk kompeni kecil mcm aku). Alhamdulillah, banyak juga cabaran-cabaran ini yang berjaya aku tempuhi dengan berjayanya, …

Continue reading »

Jun 07

Pertama kali berjumpa Anwar Ibrahim secara live

wpid-2010-06-06-20-11-51-666-null.jpg

Hari ini pergi. Maghrib di Masjid Bayan Baru. Baru je lapas pergi bawa Iman dan Fahim pergi bermain layang-layang tepi Queensbay. Pelik betul bila sampai ke masjid, banyak giler kereta. Selalunya dua tiga kerat je yang datang. Rupa-rupanya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bagi kuliah maghrib…. patut la ramai. Kalau hari-hari mcm ni kan bagus. …

Continue reading »

May 28

10 minit ke pasar pekan Tronoh

wpid-2010-05-16-12-48-59-89-tronoh.jpg

Freeze in time. Itu je yang boleh aku cakapkan. Segala-galanya seolah-olah 30 tahun dahulu. Sejak lombong bijih timah ditutup, tronoh dah menjadi pekan hantu… cubalah tengok design bangunannya. just recently, aktiviti semakin rancak dek banyak ipt spt utp, uitm, ikbn dibuka. Good for investment actually.

May 25

Another breakfast at Komtar. Same place, same menu

wpid-2010-05-25-08-23-28-960-george-town.jpg

Older posts «