«

»

Nov 05

Aku dan future career aku

Aku buat satu lagi personality test :) . Kali ni lebih specifik kepada career. Ntah apasal, aku suka sangat nk tahu "siapa" diri aku walaupun aku rasa aku dah "tahu" siapa aku. Tapi aku rasa, dlm byk kes, aku asyik "keliru" siapa aku… mengapa aku… dan apa yg aku …… dan aku juga selalu juga "lupa" target dan cita-cita aku, apa path yg aku rancang dan bila aku akan ikut path tu… Aku harap, dengan mengambil beberapa test dari beberapa perspective berbeza dapat reveal atau strengthen "Siapa" aku yang sebenar dan aku akan lebih "kental" dalam menempuh kehidupan ini.

Test Results

Your personality type is ENFP.

Extraverted (E) 57%  vs Introverted (I) 43%
Intuitive (N) 55%  vs Sensing (S) 45%
Feeling (F) 55%  vs Thinking (T) 45%
Perceiving (P) 64% vs Judging (J) 36%

Komen Aku
Walaupun aku dikategorikan dalam ENFP, tapi melihat kepada percentage, aku adalah marginal dengan ISTP. Sifat ENF aku hanya 57%, 55%, 55%, jadi hanya < 5-7% sahaja perbezaannya denga IST (beze dividy by 2 sbb complement each other) . Hanya sifat P (64%) yang kuat bertapak dalam jiwa aku berbanding J (36%).

Dengan kata lain, tak hairan lah kalo akan aku bersifat ENFP dan kadang-kadang bersifat ISTP, bergantung kepada mood dan keadaan aku masa itu. Jom lihat, apa itu ENFP dan ISTP.

ENFPs generally have the following traits:
    * Project-oriented
    * Bright and capable
    * Warmly, genuinely interested in people; great people skills
   * Extremely intuitive and perceptive about people
    * Able to relate to people on their own level
    * Service-oriented; likely to put the needs of others above their own
    * Future-oriented
    * Dislike performing routine tasks
    * Need approval and appreciation from others
    * Cooperative and friendly
    * Creative and energetic
    * Well-developed verbal and written communication skills
    * Natural leaders, but do not like to control people
    * Resist being controlled by others
    * Can work logically and rationally – use their intuition to understand the goal and work backwards towards it
    * Usually able to grasp difficult concepts and theories

ISTPs generally have the following traits:
    * Interested in how and why things work
    * Do not function well in regimented, structured environments; they will either feel stifled or become intensely bored
    * Constantly gather facts about their environment and store them away
    * Have an excellent ability to apply logic and reason to their immense store of facts to solve problems or discover how things work
    * Learn best "hands-on"
    * Usually able to master theory and abstract thinking, but don’t particularly like dealing with it unless they see a practical application
    * Action-oriented "doers"
    * Focused on living in the present, rather than the future
    * Love variety and new experiences
    * Highly practical and realistic
    * Excellent "trouble-shooters", able to quickly find solutions to a wide variety of practical problems
    * Results-oriented; they like to see immediate results for their efforts
    * Usually laid-back and easy-going with people
    * Risk-takers who thrive on action
    * Independent and determined – usually dislike committing themselves
    * Usually quite self-confident

Komen Aku
Yang aku highlight
BIRU adalah yang aku rasa sangat selari dengan sifat aku, yang aku highlight MERAH adalah yang agak bertentangan dengan sifat aku. Yang HITAM, yang aku rasa kadang2 betul, kadang2 tidak.

So, nampaknya memang BETUL aku ni lebih kepada ENFP daripada ISTP, tapi perbezaannya tak begitu jauh. So, ia akan sentiasa cross link each other dalam hidup aku.

Ada

beberapa point yang aku nak highlight:

Dari ESTP:
    * Service-oriented; likely to put the needs of others above their own
- Ini adalah sifat aku yang Isteri aku "susah" nak terima. Aku memang selalu "utama"

kan

orang lain berbanding diri atau family aku. Aku sentiasa berharap suatu hari nanti dia akan dapat adapt dengan sifat aku ini sbb ia adalah satu sifat yang penting terutama dalam startup perniagan (customer oriented)

    * Dislike performing routine tasks
- Ini memang tak dapat dinafikan :)

Dari ISTP:
    * Learn best "hands-on"
    * Usually able to master theory and abstract thinking, but don’t particularly like dealing with it unless they see a practical application
    * Love variety and new experiences
    * Highly practical and realistic
    * Excellent "trouble-shooters", able to quickly find solutions to a wide variety of practical problems
- OK.. semua di atas dapat di simpulkan bahawa AKU TAK SUKA STUPID THEORY, dan aku SEMEMANGNYA TAK SUKA STUPID THEORY. Aku sememangnya hanya suka benda-benda yang PRAKTIKAL dan THEORY YANG PRAKTIKAL sahaja. So, tak hairan la aku ni tak beberapa nak cemerlang dalam pelajaran, tapi excel dalam projek-projek masa zaman belajar dahulu

So, jom kita tengok apa career yang sesuai dengan aku.

Possible Career Paths for the ENFP:
    * Consultant
    * Psychologist
    * Entrepreneur
    * Actor
    * Teacher
    * Counselor
    * Politician / Diplomat
    * Writer / Journalist
    * Television Reporter
    * Computer Programmer, Systems Analyst, or Computer Specialist
    * Scientist

    * Engineer

Possible Career Paths for the ISTP:
    * Police and Detective Work
    * Forensic Pathologists
    * Computer Programmers, System Analysts and Computer Specialists
    * Engineers
    * Carpenters
    * Mechanics
    * Pilots, Drivers, Motorcyclists
    * Athletes

    * Entrepreneurs

Komen Aku
Aku ada rancangan career aku sendiri. Aku dah banyak kali bercerita kepada kawan-kawan aku… dan juga isteri aku yang tersayang berkenaan dengan career path aku. Tapi tak sangka… ia agak selari dengan cadangan personality test ini. Berikut adalah "career path" yang aku rancangkan (sejak beberapa tahun dahulu).

Langkah pertama: (Baca/belajar permintaan pasaran, pegurusan projek)
- Computer Programmers, System Analysts and Computer Specialists
- Engineers

Langkah Kedua: (Ruangkan masa untuk create product dan build reputasi)
- Teacher/Lecturer

Langkah Ketiga: (My ultimate career path : Be a business man (read as millionaire :) )
- Entrepreneur
- Consultant

So, aku sekarang berada di "Langkah Pertama". So, alhamdulillah, aku berjaya menjadi engineer, seperti yang aku harapkan. Jadi, aku kena sentiasa beringat untuk "bukak mata" dan "telinga" luas-luas dan "create link" sebanyak mungkin.

Sampai bila aku akan berada di "Langkah Pertama" ? Hanya tuhan yang tahu. Tapi aku harap akan akan berada di "Langkah Pertama" tidak lebih daripada umur aku 35 tahun. So untuk accomplish ke "Langkah Kedua" aku, aku perlu buat 2 benda:

1) Ambil Master dalam masa terdekat
2) Ambil PHD sebelum umur 30.

Wallahua’lam.