Aug 25

Kisah kedutaan Malaysia di baling najis dan jalur gemilang dipijak di Indonesia

Apabila ku baca berita dari Indonesia, terasa perit di dalam hati ini. Air mata ini pun terasa bergenang mengenangkan betapa bodohnya tindakan segelintir rakyat Indonesia yang secara terang-terangan menghina Malaysia.

Adakah mereka ini tuli, buta dan bisu selama ini? Adakah mereka tidak terfikir yang kita ini adalah serumpun? Andainya kita tidak dipisahkan secara jahat oleh British dan Ducth, kita adalah satu negara. Kita berbicara menggunakan bahasa yang sama… kita berbudaya dengan budaya yang sama dan kita menyembah tuhan yang sama. Di manakah logiknya kita menghina sesama sendiri??

Adalah mereka ini tuli, buta dan bisu selama ini? Siapakah yang ketawa terbahak-bahak melihat kita bersengketa? Siapakah yang mendapat manfaat apabila kita bersengketa? Siapakah yang menginginkan kita berpecah? Jawapannya adalah musuh kita. Apakah logiknya jika kita bersengketa, jika kita mempunyai musuh yang sama, dan tindakan ini menguntungkan musuh-musuh kita dan merugikan kita sendiri.

Adalah mereka ini tuli, buta dan bisu selama ini? Kebanyakan orang Melayu di Malaysia adalah cucu cicit orang Indonesia. Malah, raja-raja Malaysia pun kesemuanya berakar dari Indonesia. Apakah logiknya kita saling bercakaran disebabkan masalah yang kecil dan merugikan diri sendiri. Kita umpama badan yang sama.. dicubit kaki kiri, kaki kanan turut terasa.

Adalah mereka ini tuli, buta dan bisu selama ini? Adakah mereka tidak terfikir bahawa kita saling memerlukan? Indonesia umpama abang kepada Malaysia. Walaupun sekarang ini Malaysia lebih maju berbanding Indonesia dek kerana kegawatan ekonomi dan korupsi akan tetapi ku yakin tak lama lagi Indonesia akan menjadi negara yang lebih maju dari Malaysia. Indonesia mempunyai sumber manusia dan sumber alam yang melimpah ruah serta kedudukan muka bumi yang strategik. Apa yang mereka perlukan adalah pengurusan yang betul dan model ekonomi yang robust yang dimiliki oleh Malaysia. Di manakah logiknya mereka berprasangka buruk terhadap Malaysia yang mampu memajukan Indonesia lebih daripada kemajuan Malaysia sendiri dan pada masa yang sama, buat sementara waktu, Malaysia memerlukan buruh dari Indonesia yang mempunyai sumber manusia yang besar untuk bersaing di persada antarabangsa? Kejayaan Malaysia adalah kejayaan Indonesia dan kejayaan Indonesia adalah kejayaan Malaysia.

Adalah mereka ini tuli, buta dan bisu selama ini? Tidakkah  mereka nampak yang batu api yang sebenarnya adalah media mereka sendiri? Mereka mempunyai udang disebalik batu dan memisahkan Malaysia dan Indonesia. Lihatlah siapa disebalik mediamu dan bukalah matamu dan kamu akan nampak musang berbulu ayam disebaliknya… sedarlah

Kepada rakyat Malaysia.. janganlah beremosi dan menyerang balas kerana tindakan itu adalah sebodoh tindakan mereka. Bukalah mindamu dan janganlah jatuh ke perangkap musuh. Senyap bukanlah bermakna kalah, tapi senyap bermakna kita bijak membaca permainan musuh. Hulurkanlah salam persahabatan dan eratkanlah silaturrahim sesama kita.

Jul 06

Another mission impossible project for NovaSmart

Hidup ini tak begitu indah

Sepanjang mengelibatanku dalam dunia perniagaan yang serba mencabar ini, pelbagai cabaran telah aku ceburi. Ada di antaranya yang aku klasifikasikan sebagai cabaran yang hampir mustahil untuk dilasanakan dek kerana komplexiti dan skalanya yang besar (untuk kompeni kecil mcm aku). Alhamdulillah, banyak juga cabaran-cabaran ini yang berjaya aku tempuhi dengan berjayanya, tetapi malangnya semuanya tidak memberikan pulangan yang berbaloi,

Membuat perniagaan teknikal di Malaysia ini sememanngya tidak di hargai di Malaysia, baik kerajaan mahupun swasta. Mereka lebih gemar memberikan projek kepada supplier yang membeli peralatan dari luar negara dan hanya bertanggungjawab memasangnya sahaja. Nilai projeknya pula bukanlah kecil dan mencecah jutaan ringgit. Syarikat Malaysia yang betul-betul membuat R&D masih kalah kepada mereka ini walaupun terpaksa membida pada harga yang paling rendah. Ini kerana syarikat seperti aku ini mempunyai margin yang lebih kecil dan tak mempunyai wang yang banyak untuk “menyuap” pegawai-pegawai tinggi yang bertanggungjawab memilih tender. Spesifikasi tender dan tender terbuka hanyalah topeng semata-mata… yang menang tender adalah mereka yang menawarkan kadar “suapan” yang paling tinggi…

Walaupun begitu, bukanlah aku tak pernah mendapat projek berprofil tinggi…. tetapi aku hanya menjadi sub of sub of sub kontrator. Dengan kata lain, alibaba di alibabakan dan dialibabakan. Namun, aku berbangga dengan kemampuan aku. Aku pernah menyiapkan projek yang tidak berjaya di siapkan oleh ~10 buah syarikat profesional kerana cabaran teknikal yang kompleks, dan reliability designku berjaya mengatasi design asal dari overseas, tetapi pulangannya hanya beberapa ribu ringgit. Sungguh tak berbaloi.

Mungkin ada yang pelik, mengapa aku sanggup buat kerja yang susah, tetapi pulangannya kecil. Actually, aku bukannya sebodoh itu, tetapi banyak orang yang ambil kesempatan atas syarikat kecil macam aku. Yang aku dapat beberapa ribu tu sebenarnya dijanjikan puluhan hingga ratusan ribu, tetapi apabila projek siap, payment semua sangkut. Collaboration, profit sharing etc semuanya tak pernah aku dapat walau satu sen pun.

Aku memang akui kelemahan aku dalam tipu daya bisness yang dasyat. Aku terlalu baik hati, dan terlampau senang percayakan orang. Aku lupa, kerana duit, kawan boleh menjadi lawan. Pahit maung dunia bisness sudah banyak aku rasai, tetapi manisnya masih jauh dari jangkauan.

Namun, aku bukanlah senang berputus asa. Andainya aku retreat sekarang, aku tak akan berjaya selama-lamanya. Sebab itulah, aku terima another impossible job, dengan harapan pulangannya nanti seperti yang dijanjikan. Aku akan gunakan pengalaman pahit sebelum ini sebagai pengajaran. Aku tahu, aku masih lagi mentah dalam tipu daya bisness, tapi andainya aku tak mencuba, aku dan akan dapat belajar dari kesilapan.

Projek baru aku ini, memerlukan aku race against time. Andai aku terlewat, pulangannya 0. Andai aku berjaya, pulangannya cukup untuk buatkan aku aktif semula dalan dunia perniagaan selepas berehat panjang (3 tahun). The monetary gain not so significant, but contacts, network and reputation worth of risk. Competitor kali ini adalah multimilionaire company dengan puluhan programmer profesional dan dah mulakan projek at least 6 month ahead. Aku, single-man-show company dengan hanya berbekalkan pengalaman (black and white :) ) dan puluhan koleksi hasil kerja aku yang dulu ,dengan muka tak malunya menerima cabaran misi mustahil ini… ha ha ha.

Clock already ticking…. its time to start my work.

Jun 07

Pertama kali berjumpa Anwar Ibrahim secara live

image

Hari ini pergi. Maghrib di Masjid Bayan Baru. Baru je lapas pergi bawa Iman dan Fahim pergi bermain layang-layang tepi Queensbay. Pelik betul bila sampai ke masjid, banyak giler kereta. Selalunya dua tiga kerat je yang datang. Rupa-rupanya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bagi kuliah maghrib…. patut la ramai. Kalau hari-hari mcm ni kan bagus.

My policy is no politic in my blog, but today, can’t resist to blog about this. Don’t take this wrong… I happy to meet any political figure, including from goverment, but I never able to meet them live.

May 28

10 minit ke pasar pekan Tronoh

imageimageimageimage

Freeze in time. Itu je yang boleh aku cakapkan. Segala-galanya seolah-olah 30 tahun dahulu. Sejak lombong bijih timah ditutup, tronoh dah menjadi pekan hantu… cubalah tengok design bangunannya. just recently, aktiviti semakin rancak dek banyak ipt spt utp, uitm, ikbn dibuka. Good for investment actually.

May 25

Another breakfast at Komtar. Same place, same menu

image

May 23

Intel Nutrition Conference

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Iman enter the colouring competition. Umi and fahim join the conference. Ayah, together with Iman.

Fahim buat spoil, berak. So umi kena keluar kejap, gi basuh. Pastu, Fahim pun sama sama melukis, bg semangat kat kakak dia. Iman, bila dah nak abis, dh nak berhenti mewarna. Dah penat, katanya. Tapi bila Fahim dh rancak warna kan sky guna crayon biru, dia bersemangat balik, sebab takut fahim siap dulu.

Dan keputusannya, Iman dapat NOMBOR 1 dalam kategori 2-4 tahun. Hehehe tengok la muka dia yang bangga tu. Tapi, kategori tu x dpt hadiah yg mahal pun. Cuma dapat buku tulis Intel. Iman merajuk sebab kategori lain boleh dapat bekas air kalau menang no 1. So terpaksa la kitaorang singgah Tesco belikan dia hadiah lain.

May 22

Yes… the rumor is true. I’m adroid die hard fan. HelloWorld !!!!

Yes… this is REAL HelloWord application, done and executed in my REAL Motorola Milestone. Say Hello to new android developer from Malaysia. By the way, it is not just an example in the book… its textview manipulation test.

I try to post this from my Motorola Milestone, but looks like this JPG not supported.

May 18

Breakfast at Komtar

image

image

image

Quite sometime didn’t breakfast at Komtar. Now waiting wife to thumbprint and we will breakfast together.

Updated:
Currently at adik manja de’corner. My wife favourite restaurant in Komtar. My favorite dine is bihun soup

Mar 06

When we need to make a hard call…. its really hard

What choice i have? I left with no option. I need to make my move… and this time, it is hard, emotional and risky move. I need to move my king right into the battle. Its like I put my head into the chopping board. While my army of defense is strong, but self destruct timing bomb is start ticking again. There no safe side for me anymore. Its not like “either I kill… or be killed”, its more like either I killed while doing something or killed while sitting silently. Whats is my next move? Now I’m like Karpov in famous Chess World Championship 1987 (black) 24:34

Karpov-Kasparov World Championship Match 1987 : Round 24 : Move 34

One mistake, my head will separate from my shoulder. There is no room for another mistake (already make a crucial mistake on 33… N-E7).

However, today blog entry is not about the chess game where if I defeated, I could just restart another game. It is real life, and the consequence I’ll bear for my whole life. Oh god….. what should I do?

Dec 15

When 1st class degree student worst than 3rd class degree student

Totally disappointed…. thats everything I can say. After 4 hours wasting time interviewing 2x1st class student with their beautiful degree, what I can say is, I can find a lot of 2nd & 3rd class student that better than them. It is not a secret; 1st class student only good in study, and know nothing what they studied about. I really meant it ! I not expect they can answer something that complicated, but I just ask a few question that already IN THE BOOK ! When I try to challenge them (its basic concept and maybe in chapter 1 or 2),. The answer are very stereotype… I ONLY STUDY FOR EXAM, AND I FORGOT ALREADY. What the stupid answer… I can forgive if they forgot and give some fuzzy answer, but if they have no clue at all like never learn or heard about it, its simply unforgivable.

See what happen to our current curriculum? So silly, the university now only reward student who study for exam, and not someone who really now what they study for. If pointer/mark is something what we can’t rely to know this person is good or not, so why we need pointer in the 1st place ? It defeat the purpose.

It not just about our local university… Its a worldwide problem. The candidates that I interview are from Australia university and UTM. Both of them not even meet minimum requirement as degree holder.

I really wish someday I have the power to change university curriculum to measure the actual and reality level, and not rewarding stupid bookworm (smart bookworm still ok), soalan bocor oriented.

Older posts «

» Newer posts