Nov 25

Protected: I’m hurt, I’m speechless..

This post is password protected. To view it please enter your password below:

Nov 22

Nasihat Kepada Isteri : 10 sifat Isteri solehah

I’m speechless today. Tons of problem pop-up. Here I want to share with you, good message from nice and smart mother to her daughter. Reading this message give me some peace even I’m a man.

Mari hayati pesanan isteri Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:

Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan pedoman kepada yang berakal.

Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.

Wahai puteriku, Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru. Kerana itu, jadilah ‘budak’ wanita baginya, tentu dia juga akan menjadi ‘budak’ bagimu serta menjadi pendampingmu yang setia.

Peliharalah sepuluh sifat ini terhadapnya, tentu ia akan menjadi perbendaharaan yang baik untukmu.

  • Pertama dan kedua, berkhidmat dengan rasa puas serta taat dengan baik kepadanya.
  • Ketiga dan keempat, memerhatikan tempat pandangan matanya dan bau yang diciumnya. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu.
  • Kelima dan keenam, memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.
  • Ketujuh dan kelapan, menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat anggaran dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.
  • Kesembilan dan kesepuluh, jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila kamu tidak mentaati perintahnya, bererti kamu melukai hatinya. Apabila kamu membuka rahsianya kamu tidak akan aman daripada pengkhianatannya.

Kemudian janganlah kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Jadilah kamu orang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.

Jadilah kamu orang yang selalu sepakat dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

Ketahuilah, sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.

Oct 07

Evening-Night Fever 3 days in the row

Yup… that’s very common symptom. It can lead to anything. Usually bacteria and virus infection. Last time, I was hospitalize 2 weeks due to same symptom, but due to liver function decrease due to stubborn bacterial infection. Now I got the same symptom, but  I bet it cause by just normal infection. However, I got no cough, no running nose.. nothing at all. Just simply fever + headache. Little bit weird, but its not serious. Should I go to see a doctor ? Maybe not (I’m normal stubborn man – hate to see a doctor)

Oct 04

Headache/Migrain again :(

My migraine attack, more severe then before. Last year is the my best record ever, my migraine attack only on monthly basis compared then before (1-2weeks). Each of the attack not as severe as recently.

However, last few weeks, suddenly my migraine become worse…. It attack on daily basis, and easily trigger by bright light. I after 2 weeks suffer, I force to change my glasses to photochromic lens in order overcome the problem but it just help abit.

The pain also different. Before this, the pain concentrated on my back head (near medulla oblongata) until top and only right or left side, but now it concentrated on top only and it never go away!. When the pain ease, I can feel like I have ice inside my ubun-ubun. I heard before… if you feel like that, thats mean your ‘time’ already near. As close as 40 days. I don’t know where these people get this fact and I never believe it, but it worth to mention here so if I ‘gone’ suddenly we know that fact is true :) (kidding).

I wonder when my migraine will go forever. It already affect my life. I can easily got angry even on simple stuff when migraine attacked. Last time, my migraine only last 1-2 days so it can be handled well, but now it consistent everyday. No way for me to fully control my anger this long. My best medicine is to sleep or get some panadol + coffee, but I try my best not to rely on drug as long as possible. Of course I still take them when its too severe to be handled, but not on regular basis but looks like I don’t have other choice anymore. Hopefully my migraine will go away soon….

Sep 17

Yess!! I win online game for the first time in my life

iwin.jpg
see? how beauty is my name there? ITS COMFLASH2 win !!!!
This game called Devil Shadow Army. If you familiar with text based online gaming, it almost like UTOPIA, but very basic and simple. I never win any online game since it need dedicated can consistent commitment to win, but text based is different since you only need to spend 1-2 minutes a day. What make this game beautiful is, the winner will get RAPIDSHARE PREMIUM account (1month) FREE. So it saved USD$10 from my pocket since I quite frequent buying rapidshare to download games and movie.

I start to play this game 1 month after it was started. Basically in online game, if you start late, you will never win. When I started, top 3 player already have NUKE and I just equip with PEA SHOOTER only. For the one who not familiar with this game, that’s mean, top 3 player already have 200,000-300,000 attack power vs mine 500-1000 attack power only. This top 3 are:

KissOfDeath
NightCroucher
Trabis

See.. how much different our strength. My target is not to win this round, since I lag behind too much. I just want to familiarize with this game and win for next round. I start to experiment with different technique and try to understand the best method to earn more GOLD in order to compete with others. After play around in 1-2 weeks, I start realize, I I just found very effective method to win!! Then I all-out cary-out my plan and after 1 month, my attack power already reach 6 digits !!!

Luckily all top player progressing slowly, maybe due to overconfident and too comfort. They kill each other and didn’t aware I manage to catch-up. Even after my army on-par with them, only NightCroucher start realize I progressing too fast and start to focus to attack me with maximum. He manage to kill total 10-20% of my army when the game ended today and I never able to kill any of his army due to very strong defence, but its too late and he can’t stop me to claim the prize :) .

Since the winner only need to upgrade to the ultimate weapon to win, i just focus on attack and let my defence weak. I didn’t waste my money to upgrade my defense and just focus all my money to attack weapon. And my strategy SUCCEED!!!

Sep 16

USED vs LOVED

While a man was polishing his new car,
his 4 yr old son picked up a stone
and scratched lines on the side of the car.

In anger, the man took the child’s hand
and hit it many times not realizing
he was using a wrench.

At the hospital, the child lost all his fingers
due to multiple fractures.

When the child saw his father…..
with painful eyes he asked, ‘Dad when will my fingers grow back?’
The man was so hurt and speechless;
he went back to his car and kicked it a lot of times.

Devastated by his own actions……
sitting in front of that car he looked at the scratches;
the child had written ‘LOVE YOU DAD’.
The next day that man committed suicide. . .

Anger and Love have no limits;
choose the latter to have a beautiful, lovely
life & remember this:
Things are to be used and people are to be loved.
The problem in today’s world is
that people are used while things are loved.

Let’s try always to keep this thought in mind:
Things are to be used,
People are to be loved.

Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character;
Watch your character; it becomes your destiny.

I’m glad a friend forwarded this to me as a reminder..
I hope you have a good day no matter what problems you may face
it’s the only day you’ll have before it’s over.

Sep 15

End of my 4 years “NO TV” policy (sad)

Apa? Takder TV? apsal tak beli TV bukannya mahal pun

Apa laaa… dah kerja bagus pun tak nak beli TV. Macam orang tak belajar tinggi je

Outdated betul ko ni. Mana ada orang takder TV kat rumah sekarang ni

Perrrgghh.. macam tak percaya ada orang yang tak ada TV zaman ni

Laki ko tu alim sangat ke sampai tak nak TV?

Kalau tak ada TV… perkembangan minda budak-budak tak terbuka..

Apokono ko ni jang?  Buang tebiat ko?

Itu adalah sebahagian kecil respon orang, apabila tau rumah aku tak ada TV!!! Semua kawan-kawan rapt aku, memang tau rumah aku memang tak ada TV. Bukannya tak ada duit… tapi aku ada polisi dan misi untuk mentiadakan TV dalam hidup aku. Aku akan bagi reason kemudian nanti…

Hidup tanpa TV ni adalah salah satu impian aku sejak dulu. Aku bukannya bencikan TV, malah aku sangat-sangat sukakan TV. Kalo tak caya.. tengok la kalo aku duduk depan TV (kat umah orang)… memang tak bergerak-gerak dah. Dan disebabkan aku terlalu sukakan TV lah… aku membuat keputusan aku tak nak ada TV kalau aku ada rumah aku sendiri nanti.

Namun… hidup tak begitu indah. Apabila berumah tangga… bukan hati kita je yang kena jaga. Aku pun kena jaga hati ramai orang… termasuklah orang yang paling dekat dengan aku, iaitu isteriku yang tercinta. Masa mula-mula kawin dulu… aku cuba menanamkan reasoning mengapa kita (kami) tak perlukan TV. Ada beratus-ratus study menunjukkan keburukan TV, terutamanya dalam “quality time” bersama keluarga dan anak-anak. Malangnya… semua ini tak dapat diselami sepenuhnya oleh isteriku.

Memang aku tahu, memang sukar nk tukar gaya hidup. Tapi aku sememangnya suka cabar benda-benda yang aku klasifikasikan sebagai orthodox way/approach. TV sebenarnya HANYALAH kehendak… dan bukannya keperluan. Ramai yg kata tanpa TV, kita x blh up to date dengan perkembangan semasa. Tapi sudah 4 tahun aku buktikan yang kata-kata itu adalah salah. Malah aku boleh buktikan yang aku mendapat maklumat jauh lebih cepat… walaupun tanpa TV. Caranya adalah INTERNET. Aku membaca 7-8 news web setiap hari dan breakthrough research-research baru yang tak akan tercatat dalam berita tempatan, sama ada surat khabar ataupun TV.

Alhamdulillah… selama 4 tahun, aku berupaya mempertahankan polisi ini, walaupun mendapat dugaan hebat dari orang disekeliling, keluarga dan juga isteri. Sebabnya… aku yang control kewangan. Jadi, kalau tak ada budget dari aku… TV pun tak akan terbeli.

Tetapi… sejak isteriku bekerja, dia sudah ada sumber kewangan sendiri. Oleh itu… kuasa mendesaknya jauh lebih padu dari dahulu. Sudah beratus-ratus kali kami bertelagah berkenaan subjek ini, sehinggakan dia mahu menggunakan VETO nya; duit isteri adalah hak mutlak isteri dan isteri boleh beli apa yang dia suka dan aku terpaksa mengugut untuk menggunakan VETO aku; suami berkuasa untuk putuskan apa yang boleh masuk ke rumah untuk mempertahankan polisi tanpa TV aku ini. Jadi, secara praktikalnya… tanpa persetujuan aku, isteri aku tak mungkin boleh membeli TV (sebab kena letak kat luar). Keadaan ini stalemate untuk beberapa bulan. Isteri aku ada duit yang cukup untuk membeli TV idamannya… tetapi dia gagal memujuk aku. Oleh kerana itu… keadaan menjadi semakin tegang dan saspen. Isteru aku semakin kuat mendesak dan memujuk dengan pelbagai cara. Antaranya:

1)  Muka masam dan beri alasan dia boring
2)  Tak bagi aku buat kerja kat komputer sebab dikatakan tak adil (sbb dia xleh tgk TV)
3) Bandingkan dengan kawan-kawan office dia (beli TV baru yg besar)
4) Tunjuk tawaran harga TV yang menarik
5) Tunjukkan TV bagus untuk budak-budak (TVIQ-Astro)

Secara amnya… aku kebal dengan segala taktik isteri aku ni. Memang aku membesar denngan sifat keras kepala… so setakat taktik psyko ni memang tak berjaya mempengaruhi aku. Tapi apa yang menyebabkan aku berubah fikiran?

Yang berjaya mengubah fikiran aku adalah sebab aku SAYANGKAN isteri dan anak-anak. Setelah berfikir dalam-dalam untuk kali ke sejuta, akhirnya aku bersetuju dengan jalan tengah. TV boleh ada, tapi terkawal apabila sampai masanya (bila budak-budak ni bersekolah). Channel pun mesti terkawal.

Dengan berat hati.. aku layankan jugak permintaan isteri aku yang satu ni untuk membuat survey best spec & price. Aku recommend TV yang murah kat tesco (tube. Harga less then RM 400), tetapi semuanya direject. Akhirnya… aku setel down dengan Panasoic VIERA LCD TV (HD-Ready) 32inch, TH-LC32x10k. Harganya RM 2099, dengan ASTRO + WALL MOUNTED BRACKET + PEMASANGAN + 3 years warranty.

Maka setelah pemasangan pada hari sabtu  lalu 12/09/2009 berakhirlah polisi tanpa TV yang hanya berjaya dipertahankan selama 4 tahun 1 bulan sahaja. Apa perasaan aku? Aku rasa aku dah kehilangan peluang untuk menjadi different compared dengan manusia biasa lain. Aku percaya… hanya didikan “luar biasa” boleh hasilkan manusia yang “luar biasa”. Aku percaya yang aku sebenarnya telah mengambil risiko yang tinggi untuk anak-anak aku menjadi leka dengan TV seperti apa yang aku alami dalam proses tumbesaran aku dahulu.

Nov 26

The story of Confidence, Trust and Hope

One day, the villages decided to pray for rain. On that day of prayer everyone gathered and only one boy came with umbrella… that is CONFIDENCE

Every night we go to bed,we’re not sure whether we’ll get up tomorrow, but we still have many plans for the coming day, that’s HOPE

When you throw a one year old baby in the air, he laughs becoz he knows u will catch him, that’s TRUST

Back to the real life… does  us have such confidence, trust and hope to Allah every time we pray and doa ?  If not, there is no surprise our doa never been fulfill since we ask to someone we didn’t have confidence to, never trust to and we never hope to fulfill our doa. Think about that.

Nov 18

Ok… Lets warm up. My 2nd day at Intel Oregon

Alhamdulillah… hari ni, kabus takder. Takut gak jadi macam semalam… kabus tebal giler sampai jarak pengelihatan kurang dari 300m je. Kalau ler ada orang yang terlupa pasang lampu, mesti kena langgar. Bila pikir-pikir balik… mesti bahaya travel bila winter nanti. Jarak rumah dan Intel bukannya jauh sangat, dalam 5-6 batu je… tapi kalau kabus tebal camtu bahaya ler jugak.

Hari ni, kebanyakan kerja aku adalah study beginner document untuk test writer. Bosan sikit laaa sebab tak leh buat praktikal sebab tak dapat access lagi ker server. Aku dah request, tapi sebab nama reporting manager aku Ajai (Folsom), semua approval di hantar kat dia. Since dia tak tau apa yang aku nak buat kat Oregon ni, dia reject ler… Harap-harap esok diorang dah betulkan reporting manager aku kepada Andrew. Kalo tak rugi la aku sebab minggu depan Andrew dan nak bercuti selama seminggu. Takkan aku nak duk melangut je…

Lepas makan tengah hari tadi, Brenton ada datang cube aku, terangkan overview macam mana nak tulis test untuk IIO lynfield. Since masa kat Penang dulu, aku memang kena master tulis test dalam x86 assembly, so benda yang dia terangkan tu senang la aku nak catchup. Cuma spesifik DFTs (design for test) dan library/API dia je aku kena ingat. Best tul jadi test writer ni… dah ler bawah R&D, kerja cam releks je. 4 hari/seminggu je kena gi Intel dan lagi 1 hari work from home. Dah ler gaji masyuk giler… USD6000/month untuk new hire grade 5 (kalo ikut kata kawan aku yang dan 1 tahun kat Intel Oregon). He he he… ni yang buat hati jahat aku membuak-buak nak kena tuko kerja ni. Ye laaa… mana patut, aku kerja separuh mati kat Intel Penang sampai kadang-kadang balik pukul 1 pagi, diorang releks je balik tepat pukul 5 petang. Dah ler gaji berkali-kali ganda gaji aku. RM 21,000/bulan dan kerja lagi releks… saper tak nak kan?

Nov 17

My 1st day at Intel Oregon, JF Campus

I’m lucky one… today is Nehalem celebration day.  Enjoy some cake and pop corn. Why there is double standard ? Why R&D have this big celebration when they accomplish the task but we have none? I have 4 month to find out why. Lets kickoff now.

Older posts «

» Newer posts