«

»

Feb 14

Pilihanraya : Resurrection of Opposition ?

Dah lama aku x pos apa2 entry. Busy je menanjang. Tapi kali ni aku x tahan lg… nk kena pos jugak…

Akhirnya Badawi menipu lagi. Apo nak jadi dengan PM kita ni. Semalam kata parlimen xkan dibubarkan… alih2 esoknya terus umumkan parlimen dibubarkan. Aku bukannya penyokong pembangkang sangat, tetapi tindak tanduk Badawi kan Khairi dalam 1-2 tahun kebelakangan ini, banyak menyebabkan  penyokong2 BN yang menyokong BN dlm pilihanraya 2004 tapi menyokong pembangkang pada tahun 1999, kembali menyokong pembangkang.

Sebagai penganalisis politik yang berkaliber (eceh :) ) aku mahu umumkan status analysis aku:

Sokongan Rakyat:

  • Melayu : 60% BN, 40% BA. Kebanyakan penyokong BA kat Kelantan & Terengganu
  • Cina : 45% BN, 55% BA. Kebanyakan penyokong BA di Selangor, KL, Pulau Pinang
  • India : 60% BN, 40% BA. Kebanyakan penyokong BA di Selangor, Melaka, Perak

Prediction:

  • Pembangkang menang 40+ Kerusi
  • Kelantan = Masih dibawah PAS
  • Terengganu = Kembali kepada PAS sekiranya jumlah pengundi normal ( < 70%). Kalau abnormal mcm dulu (=90%, additional 20% pegundi senyap BN yg sblm ni x pernah mengundi), PAS sure kalah.
  • Pulau Pinang = DAP 45% chance to win
  • Perak = 25-35% chance for BA to win

Merdekapoll_4q2008a_1

 

Link: Utusan Malaysia Online – Berita Utama.